Todellinen paluu lähtöruutuun

Todellinen paluu lähtöruutuun

Olen liki puolitoista kuukautta käynyt keskusteluja hirsirakentaja Rantasalmi Log Homes:n kanssa. Alun perin kysyin tarjousta heidän Ekorex-rakenteisesta talosta, joka ei siis ole hirttä vaan sisä- ja ulkopinnassa on puupaneeli ja väliin puhalletaan hengittävä selluvillaeriste. Ulkoa ja sisältä talo kuitenkin näyttää hirsitalolta.

Jossain vaiheessa myyjä sai minut harkitsemaan uudelleen hirsirakennetta.  Väistämättä hinta kohosi jälleen yli budjettini. Tajusin, että olen kuluttanut valtavasti aikaa eikä mitään valmista ole vielä syntynyt – edes suunnitelmien tasolla. Kaupungin rakennusvalvonnastakin soitettiin jo kerran, että missä mennään ja voimmeko olla avuksi.

Olen käynyt keskusteluja monen talovalmistajan kanssa, mutta lopulta hinta on aina kivunnut liian korkeaksi. Ekologisuus ja erilaiset valinnat maksavat. Mutta edelleen olen sitä mieltä, että haluan kuunnella sydämeni ääntä ja toteuttaa hengittävän ja terveellisen talon.

Tänään tein lopullisen päätöksen: Talo rakennetaan paikan päällä pitkästä tavarasta ja sen toteuttaa paikallinen timpuri.

 

Tässä muita talovalmistajia, joiden kanssa olen käynyt hyviä keskusteluja taloprojektini tiimoilta:

Kuninkaankylän Puurakentajat – erittäin ammattitaitoinen talovalmistaja, jolla vihreät arvot ja ekologisuus ovat sydämessä eikä markkinointikikka. Tietämys massiivipuurakenteen eduista ja mahdollisuuksista on erittäin korkealla tasolla. Jos budjettini olisi ollut väljempi, tämä valmistaja olisi ollut todennäköinen valinta.

Pohjolan Ekotalot – Pienehkö talovalmistaja, joka pystyy tarjoamaan ekologisia ja terveellisiä vaihtoehtoja myös pienehköllä budjetilla rakentaville. Valmiin malliston lisäksi Pohjolan Ekotalot tekee taloja myös asiakkaan piirustuksista. Lue mitä kirjoitin Pohjolan Ekotaloista aikaisemmin.

Trendikoti –  Lähes paikallinen talovalmistaja, joka toteuttaa asiakkaan talohaaveet avaimet käteen –periaatteella. Trendikodin tiimi on todella palvelualtis, idearikas ja asiakaslähtöinen. Minun rakennevalintani vaan osoittautuivat jälleen turhan kalliiksi. Uskon, että jos olisin rakennuttanut taloa, joka rakennettaisiin vallalla olevan käytännön mukaan, tämä toimija olisi ollut vahvoilla.

En viitsi listata tähän niitä toimijoita, joiden kanssa en päässyt yhtä keskustelua pidemmälle. Painovoimainen ilmanvaihto herätti osassa talovalmistajia voimakkaita tunteita ja mielipiteitä, ja toisaalta helpotti myös talovalmistajien rajaamista.

 

6 thoughts on “Todellinen paluu lähtöruutuun

 1. Haluaisin kommentoida, kun olen seurannut tuttavieni raskasta taivalta Pohjolan Ekotalon rakentamassa talossa, jonka urakoitsija siis jätti kesken, lukuisine rakennusvirheineen: tarkistakaa aina firmojen taustat mahdollisimman tarkkaan ennen päätöksen tekoa. Ja kysykää referenssejä, ettei kukaan muu joutuisi vastaavaan tilanteeseen..

  1. Hei, onpa ikävää kuulla. On totta, että parhaan tiedon asioiden sujuvuudesta saa haastattelemalla rakennuttajia. Itse valitsin lopulta paikallisen timpurin, josta sain paljonkin tietoa ennen projektin alkua. Olen ollut valintaani tyytyväinen – talotehtaista kuulee valitettavan paljon negatiivista palautetta.

 2. Hei!

  Olisi kiva nyt projektin jälkeen saada tietoja tästä ehkä kiinnostavimmista asiasta koko projektissa.

  Eli, paljonko lämmitykseen kuluu puita vuositasolla, miten painovoimainen ilmanvaihto on toteutettu, toimiiko se hyvin? Esim. Miten ilma vaihtuu eri huoneissa, esim. Onko ilmanlaatu makuuhuoneessa yön jälkeen tunkkainen jos huoneen ovi on suljettu? Onko joka huoneessa poistoventtiilit vai miten toimii? Mistä korvausilma on otettu? Kuivaako kosteat tilat kesällä ilman että lattialämmitytä pitää päällä?

  Oletko rehellisesti tyytyväinen, vai onko valinta kaduttanut nyt myöhemmin?

  Tuttuni rakensi painovoimaisella talon ja on jälkeenpäin rakentanut puoli taloa uusiksi koska 5henkisen perheen suihkutteluja ja muita kosteus rasituksia ei saanut millään kuriin painovoimaisella vaihdolla. Koko kämpässä oli kosteeta suihkun jälkeen ja makuuhuoneissa älyttömän tunkkaista yön jälkeen ja ruokakäryt keittiöstä levisi helposti koko taloon jne. Jne. Talo hengitti joo mutta ei se ole mukavaa kun kosteus meni seiniin.

  1. Hei Däni
   Pahoittelut, että kirjoitusaktivisuus ei enää ole ollut samalla tasolla kuin rakennusaikana. Projekti oli melko uuvuttava ja nyt on keskitytty lopputuloksesta nauttimiseen. Vastaan tässä lyhyesti kysymyksiisi. Ensimmäisenä vuonna puita kului noin 10 pinomottia. Sähköä kului 6000 kWh. Kesähelteellä ilmanvaihtoa on tehostettu ikkunatuuletuksella, mutta muuten painovoimainen toimii hyvin. Joka huoneessa on tuloilmaventtiili, joissa on raitisilmasuodatin. Talossa on kaksi poistoa. Meillä on korkeutta ja paljon kuutioita, joka ehkä myös auttaa ilmanvaihtoon. Katolla on tuulella toimivat tuulettimet, jotka tehostavat ilmanvaihtoa. Kosteissa tiloissa on koneellinen ilmanvaihto, joten sillä saadaan nopeasti tilat kuivaksi suihkun jälkeen. Meillä savirappaus tasaa sisäilman kosteusvaihteluita, mutta missään vaiheessa huoneilma ei ole ollut kostea. Talvella meillä on pikemminkin turhan kuivaa.

   Olen aidosti ollut tyytyväinen ratkaisuihin. Jos jotain muuttaisin, niin lisäisin joka huoneeseen tuuletusikkunan. Viime kesä oli helteinen ja tehokkaalla yötuuletuksella saa hyvin eristetyn talon pysymään viileänä.

 3. Moro Riikka.
  Meillä on kanssa tulossa painovoimainen ilmanvaihto, tai ei oikeastaan painovoimainen vaan juuri tällainen hybridi joka teilläkin on.

  Mutta ollaan harkittu hybridi-ilmanvaihtojärjeselmää niin että tehdään painovoimainen koko taloon, mutta tehostusta varten laitetaan tällaiset Freshin huonekohtaiset lämmöntalteenotolla varustetut tulo ja poistoilmanvaihtolaiteet kylpyhuoneeseen, vessoihin ja työhuoneeseen. Näimä pitäisi toimia painovoimaisen kanssa, koska puhaltaa ja imee pyydettäessä ilmaa yhtäpaljon, eikä tule alipainetta. Lisäksi tuo lämmöntalteenotto on meille arvokas, jotta ei puhalleta lämpöä harakaoille.

  Mitä mieltä olette näistä tässä esimerkki ilmanvaihtojärjestelmästä ja tutuilla hyväksi havaittu vaihtoehto: Freshin

  1. Hei Antsa, ja anteeksi, että kommenttisi oli jäänyt huomioitta. Tuo onkin minulle ihan uusi systeemi, pitääkin tutustuaa. Kerrohan kokeemuksia, kun niitä karttuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.