Tietoa projektista

Tietoa projektista

Tämä hieman ekompi blogini kertoon oman talon rakentamisen vaiheista ja astetta ekologisemmista valinnoista. Saattaapa blogiin päätyä myös muuta ekologisempaan elämään liittyvää ja puutarha-asiaa.

Ekologisuus aiheuttaa ennakkoluuloja

Valitettavasti rakennuttamisessa ekologisuusuus aiheuttaa usein ennakkoluuloja. Talovalmistajat tekevät tietyllä kaavalla nykynormien mukaisia, mahdollisimman energiatehokkaita taloja. Mutta jos rakennuttaja haluaisi erilaisia ratkaisuja, voi varautua mittaviin selvityksiin, mielipiteidensä loputtomaan perusteluun ja valitettavasti monesti myös normaalia korkeampiin kustannuksiin.  Kyseenalaistamalla ja kokeilemalla toivottavasti saadaan muutosta aikaiseksi. Toivon, että vähitellen ekologisuus nostaa päätään myös talobisneksessä.

Olen haaveillut talosta jo pitkään ja olen käynyt lukuisissa asuntonäytöissä useamman vuoden ajan. Mikään kohde ei ole sytyttänyt sillä tavalla, kuin tulevan oman kodin pitäisi. Mikään niistä rakennuksista ei ole täyttänyt kaikkia vaatimuksia, joita olen tulevalle talolleni asettanut.

Talon rakenteiden hengittävyys

Nykyrakentamisen ongelmaksi koen liian tiukat energiamääräykset. Taloista pyritään tekemään mahdollisimman tiiviitä keinolla millä hyvänsä. Valitettavasti tiivis rakenne altistaa myös homeille –  etenkin, jos vesihöyry ei pääse kuivumaan pois rakenteista. Siksi olen kiinnostunut hengittävistä rakenteista, jotka kuivuvat mahdollisen kostumisen jälkeen.

Uusiutuva energia omakotitaloon

Vaikka olemme pohjoisessa, säteilyä meillä on ison osan vuotta niin paljon, että aurinkoenergia on potentiaalinen vaihtoehto. Aurinkoenergiaan kun investoi kerran, se tuottaa vuosikymmeniä ekologista energiaa. Aurinkoenergiatuotteiden kehitys on huimaa ja hinta alkaa olla jo sellainen, että hankintapäätöksen voi perustella muullakin kuin ideologialla.

Painovoimainen ilmanvaihto uuteen taloon

Painovoimainen ilmanvaihto jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Suuri suuntaus on, että rakennuksissa pitäisi olla yhä enenemässä määrin tekniikkaa ja älyä säätelemässä ihmisen asuinolosuhteita. Ilmanvaihtoasioissa pyörii valtava bisnes. Ja omakohtaisesti olen joutunut seuraamaan kuinka vanhoja rakennuksia homehtuu pilalle sen jälkeen, kun ne on peruskorjattu ja niihin on asennettu koneellinen ilmanvaihto. Tietenkin nykyrakennukset suunnitellaan alusta asti koneelliseen ilmanvaihtoon sopivaksi, mutta silti tekniikan lisääntyminen asumisolosuhteiden säätelijänä mietityttää.

Tästä talosta tulee omien arvojeni mukainen, toivottavasti mahdollisimman terveellinen talo. Talo rakennetaan Valkeakoskelle Länsi-Lintulan Talonäyttelyyn, joka järjestetään 4.-13.8.2017.