Talohaave ei jätä rauhaan

Talohaave ei jätä rauhaan

Olen haaveillut talosta jo pitkään ja olen käynyt lukuisissa asuntonäytöissä useamman vuoden ajan. Mikään kohde ei ole sytyttänyt sillä tavalla, kuin tulevan oman kodin pitäisi. Mikään niistä rakennuksista ei ole täyttänyt kaikkia vaatimuksia, joita olen tulevalle talolleni asettanut.

Talon rakenteiden pitää hengittää

Nykyrakentamisen ongelmaksi koen liian tiukat energiamääräykset. Taloista pyritään tekemään mahdollisimman tiiviitä keinolla millä hyvänsä. Valitettavasti tiivis rakenne altistaa myös homeille, etenkin, jos vesihöyry ei pääse kuivumaan pois rakenteista. Siksi olen kiinnostunut hengittävistä rakenteista, jotka kuivuvat mahdollisen kostumisen jälkeen.

Uusiutuva energia omakotitaloon

Toivon, että tulevassa kodissani voisin hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Vaikka olemme pohjoisessa, säteilyä meillä on ison osan vuotta niin paljon, että aurinkoenergia on potentiaalinen vaihtoehto. Aurinkoenergiaan kun investoi kerran, se tuottaa vuosikymmeniä ekologista energiaa. Aurinkoenergiatuotteiden kehitys on huimaa ja hinta alkaa olla jo sellainen, että hankintapäätöksen voi perustella muullakin kuin ideologialla.

Maalämmön miellän isompien rakennusten lämmitykseen, siksi en ole sitä edes vakavasti selvitellyt. Myös tuulivoima tuntuu hieman vieraalta taajama-asumisessa. Puu on melko nopeasti uusiutuva luonnonvara ja sitä haluan ilman muuta hyödyntää lämmityksessä jotenkin.

Painovoimainen ilmanvaihto uuteen taloon

Tämä aihe jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Suuri suuntaus on, että rakennuksissa pitäisi olla yhä enenemässä määrin tekniikkaa ja älyä säätelemässä ihmisen asuinolosuhteita. Ilmanvaihtoasioissa pyörii valtava bisnes. Ja omakohtaisesti olen joutunut seuraamaan kuinka vanhoja rakennuksia homehtuu pilalle sen jälkeen, kun ne on peruskorjattu ja niihin on asennettu koneellinen ilmanvaihto. Tietenkin nykyrakennukset suunnitellaan alusta asti koneelliseen ilmanvaihtoon sopivaksi, mutta silti tekniikan lisääntyminen asumisolosuhteiden säätelijänä mietityttää.

Jos aihe kummastuttaa tai kiinnostaa, niin kannattaa lukea Rakennuslehdestä  Matti Ollilan blogikirjoitus Ilmastoitu painajainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.